megelőzés - prevenció

Tényleg az otthoni nevelés a legfontosabb gyermekeink egészsége szempontjából?

Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon: a legfontosabb az, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak és az egészséges étkezéssel kapcsolatban mire nevelik őket a családban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Prosztatarák: Családban marad!

Forrás: MTI

A prosztatarák különböző formáinak örökletességét vizsgálták meg svéd kutatók - írta a Science Nordic portál.

A prosztatarák legagresszívebb, a test más tájain is áttéteket okozó formájának örökölhetősége meglehetősen kicsi a kutatók szerint. Kockázata az átlagos férfilakosságnál öt százalék, azoknál, akiknek a testvére a kórban szenvedett, kilenc százalék.

Előzd meg a méhnyakrákot!

Méhnyakrák elleni védőoltás, HPV oltás

Az igazság (?) a méhnyakrák elleni védőoltásról és a rák kockázati tényezőiről - miért igen, és miért is ne? Lassan közeledik a szeptember, és ismét szülők ezrei gondolkodnak el azon, hogy vajon igénybe vegyék-e az ingyenes HPV elleni védőoltás lehetőségét ifjú tizenéves lányaik számára? Ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány szóban állásfoglalni itt, és röviden összefoglalni, hogy a HPV vírus fertőzésen túl milyen olyan kockázati tényezők vannak, amely a rák illetve a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszhatnak.

Visszafogták az antibiotikumok felírását a kínai orvosok

Ideje volt bizony, és meg is tették: radikálisan csökkentették az antibiotikumok felhasználását a nagyobb kínai kórházakban. Az országos monitoring hálózat szerint 2012-höz képest mintegy 40 százalékkal kevesebbet írnak fel az orvosok - közölte a China Daily című angol nyelvű napilap egy szakértőre hivatkozva.

Évente 5000 ember hal bele a 3 legjobban szűrhető rák egyikébe

A Van Holnap! Zsákos Alapítvány idén ötödik alkalommal rendezte meg a „Legyen egy Kék Napod!” figyelemfelhívó megmozdulást, melyhez Újbuda Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya is csatlakozott.

A lassú szívverés nem, ám a szívritmusszabályzók növelik a szívbetegség miatti elhalálozás kockázatát

Washingtonban megállapították, hogy a normálisnál lassabb szívverés nem növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. "Eredményeink jó hírt jelentenek azok számára, akiknél bradikardiát, vagyis lassú szívverést diagnosztizálnak" - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál Ajay Dharod, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szavait.

Ősi tudás, új utakon - beszámoló az októberi hagyományos kínai orvoslás konferenciáról

2015. október 29-én Budapesten Ősi tudás, új utakon címmel tartottak konferenciát a hagyományos kínai orvoslás magyarországi jelenéről és jövőjéről. A konferencián hazánk legnevesebb orvosi egyetemeinek delegált oktatói és vezetői mellett képviseltette magát a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete és a Kínai Népköztársaság is, egy Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövet személyében.

Hogyan gyógyítható nagyböjttel az ételintolerancia?

Néhány héttel ezelőtt kitört a nagyböjt, és nagy örömmel látom, hogy tele is van böjti tippekkel a sajtó. A publikált cikkek között azonban viszonylag keveset találni, amely olyan releváns és tudományosan is elismert forrásra támaszkodik, amely támogatná a böjtkúrának, mint módszernek az elismertségét, és népszerűsítené a szakszerű és biztonságos böjtölést. Még szerencse, hogy a MAPPET (Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság) beállt idén a böjtöltetők sorába...

Zsákosok csillaga - kékben

Fotópályázat a vastagbélrák ellen

Fotópályázat a vastagbélrák ellen

A Van Holnap! Zsákos Alapítvány online fotópályázatot hirdet "Legyen neked is egy kék napod!" címmel idén immár negyedik alkalommal, egy vastagbélrák nélküli jövőért megrendezett "Legyen egy Kék Napod!" figyelemfelhívó megmozdulás keretében.