Szárnyaló márciusi hírek: Kék nap és Gyógyvarázs a Minden Ok életében

A mai napon, immár 2. alkalommal kapott a Más Ok - Minden Ok blog meghívást egy egészségügyi témában megrendezett sajtótájékoztatóra, és erre végtelenül büszkék vagyunk mindketten. Még mindig megilletődve nyugtázom, hogy igen, sajtó lettünk - én, a cég és a hajdan picike blogom: a Minden Ok.

Miközben javában zajlanak a sokfunkciós Más Ok - Minden Ok webportál felépítésének, kialakításának munkálatai, bizony nem áll meg az élet az egészség ügyében sem, és az elmúlt néhány hétben két olyan országos jelentőségű rendezvényre kaphattunk meghívást, mint a Van Holnap! Zsákos Alapítvány "Legyen egy kék napod!" című sajtótájékoztatója a vastagbélrák megelőzés hónapjához kapcsolódóan, illetve a K&H Gyógyvarázs program idei pályázatának az eredményhirdetése. Ez nagy megtiszteltetés a jelenleg még csak blogként működő oldal számára, és én magam, szerzőként és az épülő portál projekt vezetőjeként is, igyekszem megfelelni a kihívásnak, amelyet az oldal növekedése óhatatlanul is elém állít.
Az épülő, új webportál a megszokott minőségű tartalommal, ám a jelenleginél lényegesen megnyerőbb külsővel, számtalan új, a gyógymód keresőket segítő funkcióval és egy terapeuta keresővel, valamint az ahhoz kapcsolódó szakember regisztrációs lehetőséggel várja majd a látogatóit, és igyekszik még nagyobb hangsúlyt fektetni a teljes körű tájékoztatásra a nemzetközi szaknyelven CAM néven (komplementer-alternatív medicina) emlegetett alternatív és kiegészítő gyógymódok terén.

Miért szeretjük a K&H Gyógyvarázs programot?

Talán már mindenki hallott a K&H mesedoktorairól, de nem biztos, hogy ugyanennyien tudják, hogy a K&H Gyógyvarázs program ennél sokkal többet is jelent: tízmillió forint plusz forrást az egészségügyben (legalábbis idén bizonyosan ennyit).

A K&H Csoport a magyar gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként 2004 óta járul hozzá a kórházak és a mentőállomások eszközparkjának fejlesztéséhez – K&H gyógyvarázs jóvoltából eddig 295 gyermek-egészségügyi intézmény részesült több mint 520 millió forint támogatásban. A program szerves részét képezi a K&H gyógyvarázs kártyaprogram is, melynek keretében a Bankcsoport 9 éve különít el egy bizonyos összeget a MasterCard bankkártyákkal történő vásárlások után saját bevételéből. A 2014 során összegyűlt 10,2 millió forint öt mentőállomás és két kórház munkáját segíti, hogy a mentősök és az orvosok megfelelő műszerekkel tudják meghozni okos döntésüket. Tehát ha eddig esetleg azt hittük volna, hogy a MagNet az egyetlen olyan bank kishazánkban, amely banki szolgáltatásiból származó bevételéből adományozásra használható alapot képez, akkor most már tudjuk, hogy a helyzet nem ennyire reménytelen.

„Bankkártyás ügyfeleink minden egyes kártyás vásárlásukkal hozzájárulnak a magyar gyermekegészségügy fejlesztéséhez, méghozzá úgy, hogy számukra ez semmiféle plusz költséget nem jelent. Köszönjük tehát eddigi kártyahasználatukat, reméljük, hogy a jövőben segítségükkel még több intézményt tudjunk felszerelni korszerű eszközökkel, és minél több kis beteg mielőbbi gyógyulásához, teljes életéhez járulhatunk hozzá” – mondta Bőczén Patrik, a K&H Csoport Ügyfélmenedzsment főosztályának vezetője.

Milyen intézményeket támogat a program?

A mai sajtótájékoztatóra kissé megkésve érkeztem, ám talán ez volt a szerencsém, ugyanis így éppen arra a mondatra sikerült betoppannom, amikor a K&H képviselői elmondták, hogy egy pályázati pénz elnyeréséhez nem csupán az összeg rendelkezésre állására van szükség, hanem pályázókra is. Erre a mondatra kicsit felkaptam a fejemet, hiszen ha valami van ma a magyar egészségügyben, akkor az bizonyosan a forráshiány. Elkerekedett a szemem arra a gondolatra, hogy ennek ellenére az egészségügy eszközbeszerzői esetleg nem élnek kellőképpen a K&H Gyógyvarázs program adta lehetőségekkel?

Szerencsére úgy tűnik, hogy de igen, élnek vele! Az idei támogatottakkal együtt 38-ra nőtt azon gyermek-egészségügyi intézményeknek a száma, amik az elmúlt 9 évben összesen 90 millió forintot kaptak a K&H ügyfelek kártyás vásárlásainak köszönhetően.

A 2014-es K&H gyógyvarázs kártyaprogramban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a balmazújvárosi, a csepeli, a komáromi, a kunszentmártoni és a zalaegerszegi mentőállomás vásárolhatott magának új orvosi műszereket és berendezéseket. Az eszközök évente mintegy 6000 beteg gyermek ellátásához járulhatnak hozzá. A legnagyobb értékű műszert a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház kapta – az Infant Flow készülék nemcsak figyeli a gyermekek légzését, de szükség esetén lélegezteti is őket. A szolnoki Hetényi Géza Kórház a gyerekek antibiotikus kezelését és infúziós ellátását segítő fecskendős infúziós pumpát vásárolhatott, míg a mentőállomások a gyermekek minél eredményesebb és gyorsabb ellátását segítő eszközöket – így például gyerek gerinchordágyat, sürgősségi táskát, lélegeztető ballont kaptak.

„A K&H gyógyvarázs program révén a mentők speciális mentéstechnikai eszközökkel tudják még eredményesebbé tenni munkájukat. A támogatás pénzbeli értéke is jelentős, de az igazi értékét és súlyát az így megmentett emberéletek jelentik” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője."

S hogy ki mit tehet a K&H Gyógyvarázs program további sikeréért?

A gyógyvarázs programban való részvételhez nem kell feltétlenül betegnek, K&H-nak vagy pályázónak lenni: például bárki, aki betöltötte 14. életévét, regisztrálhat mesedoktorként ide kattintva.