Prosztatarák: Családban marad!

Forrás: MTI

A prosztatarák különböző formáinak örökletességét vizsgálták meg svéd kutatók - írta a Science Nordic portál.

A prosztatarák legagresszívebb, a test más tájain is áttéteket okozó formájának örökölhetősége meglehetősen kicsi a kutatók szerint. Kockázata az átlagos férfilakosságnál öt százalék, azoknál, akiknek a testvére a kórban szenvedett, kilenc százalék.

A Lundi Egyetem kutatói mintegy 50 ezer férfit vizsgáltak meg, akinek a testvére prosztatarákos volt. Ezeknél az embereknél 30 százalékos eséllyel jelent meg a betegség 75 éves korukig, szemben a svéd férfilakosság átlagánál mért 13 százalékkal.

Még nagyobb veszélyben voltak azok, akiknek az édesapja és a testvére is prosztatarákos lett - náluk a kór előfordulási kockázatát 48 százalékban állapították meg. Azoknál alakulhatott ki legnagyobb, 15 százalékos eséllyel a kór legagresszívebb változata, akiknek az apját és a testvérét is prosztatadaganat sújtotta.

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a legagresszívebb változat esélye egyforma volt azoknál, akiknek a testvérénél prosztatarákot diagnosztizáltak - függetlenül attól, hogy a kór enyhe vagy súlyos változatáról volt szó.

A svéd kutatók azt javasolják, hogy azok a férfiak, akiknek közeli családtagjánál prosztatarákot fedeztek fel, menjenek el szűrésre 40 és 50 éves koruk között.

Megelőzésként az egészségügyi hatóság azt kéri a férfiaktól, kövessék a modern irányelvek szerinti egészséges étrendet, végezzenek rendszeres testmozgást és tartózkodjanak a dohányzástól.

A MInden OK írójaként a fentiekkel nagyjából egyetértek, de fontosnak tartom elmondani, hogy a genetika és a helyes táplálkozás nem minden! (Ez utóbbit emúgy egészen tökélyre lehet vinni, ha étrendünkben a férfi egészségvédelem szmepontjából kiemelkedően fontos ételeket fogyasztunk).

Úgy gondolom, hogy  a rákbetegség kialakulásában lelki problémáinkkal, az élet nehézségeivel való megküzdési stratégiáink is szerepet játszanak, az életöröm és a stressz aránya a mindennapjainkban, valamint az, hogy mennyire merjük kifejezni, megvalósítani önmagunkat, mennyire élünk egy számunkra valóban tetsző életet. És ez még csak a táplálkozás és a lelki tényezők voltak - hozzáteszem, ez utóbbiból nincs tökéletes recept, hogy hogyan kell vajon élni vagy gondolkodni, sokkal inkább azt mondanám: úgy, ahogy mélyen, legbelül helyesnek és boldogítónak tartjuk.

Arra visoznt már van recept, hogy mi minden hajlamosít, mi mindenre kell figyelnünk - erről nemrégiben, a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos cikkemben már közzétettem egy táblázatot, illetve a megküzdési stratégiák és más dolgokra is adok a lenti, a Minden OK korábbi írásaira hivatkozó linkek között tippeket.

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!

Hirdetés

Kapcsolódó alternatív és kiegészítő gyógymódok: