Prosztatakommandót Magyarországnak! Véget ért a 2016-os Movember kampány

Égető szükség van az egészséges életvitel és a szűrővizsgálatok fontosságának hirdetésére. Minden ötödik szűrésen részt vett személy magas PSA értékkel rendelkezett.

A Movember hazai mozgalma eddigi legsikeresebb kampányidőszakát zárta, amely ugyanakkor rávilágított arra, milyen rendkívüli szükség van az egészséges életvitel és a szűrővizsgálatok fontosságának terjesztésére. A budapesti programok mellett Debrecen, Eger és Székesfehérvár is otthont adott a bajusznövesztő kampánynak, továbbá az ország számos más pontjain is végeztek ingyenes PSA szűrővizsgálatokat.

Ami az OECD statisztikáiból kiolvasható, azt láthattuk a valóságban – Prosztatakommandót Magyarországnak!

Az OECD nemrég közzétett jelentése összegezte az elmúlt évek kutatásait: több mint kétszer annyian fejezik be életüket 64 éves koruk előtt Magyarországon, mint az Európai Unió más tagállamaiban. A férfiak esetében különösen magas a halálozási arány; 5-ből csak 3 férfi éli meg a 65. születésnapját. Pedig a probléma megoldásának kulcsa kézenfekvő: egészséges életvitel és szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel segíthet javítani a helyzeten.

Magyarországon évente körülbelül 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal és közülük körülbelül 1500-an életüket vesztik ebben a betegségben. Novemberben országosan 12 helyszínen összesen 17 alkalommal ingyenes PSA szűréseket tartottunk. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik. A vérből történő PSA meghatározása segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához. A szűrések során kapott eredmény sokkoló volt: minden ötödik férfinak emelkedett PSA értéke volt; esetükben további urológiai kontrollvizsgálat szükséges. És mit is jelent ez? Nem kell megijedni, de nem árt felkészültnek és körültekintőnek lenni. A PSA szint emelkedhet gyulladás, prosztata-megnagyobbodás és daganat miatt is, ezek igazolásához, illetve kizáráshoz viszont már további vizsgálatok szükségesek. 

Az idei Movember kampány adománygyűjtésének legfőbb célja az volt, hogy az összegyűjtött összeg segítségével a következő év során még több PSA szűrést tudjunk ingyenesen, országos szinten végezni – elsősorban a 40-45 éven felüliek körében. A Prosztatakommandónak keresztelt PSA-t szűrő stábunk novemberben országszerte bevetette magát Egerben, Debrecenben, Hatvanban, Vácott, Miskolcon, Budaörsön, Gyöngyösön, Miskolcon, Dombóváron, Siófokon, Szekszárdon és Székesfehérvárott is.

A Semmelweis Urológiai Klinika és a Centrum-Lab Kft. mellett új, kiemelkedően fontos szakmai partnerséget alakítottunk ki a Magyar  Vöröskereszttel annak érdekében, hogy ingyenes PSA-szűréseket biztosíthassunk.

A kampány során több mint 1.000 férfi ment el szűrésre, a résztvevők 20%-nak magas a PSA szintje.

A 2016-os Movember eredményeképp megközelítőleg 2 millió forintot sikerült a bajszosoknak összegyűjteni.

Az ország első bajszos felmérése

Adódott a kérdés, hogy vajon menniyre egészségtudatosak a férfiak és erről miként vélekednek saját maguk, illetve mit gondolnak a nők a témáról? Az ország első bajuszos kérdőívét már többszázan töltötték ki, az eredmény még várat magára, de hamarosan megérkezik a Movember kampány szervzőitől..

A 2016-os "Mentsmanust" kampány nagykövetei voltak

Hatalmas lelkesedéssel vitték a kampány hírét ismert nagykövetek, akik a férfi egészségért futnak, sportolnak, cikkeket írnak, interjúkat készítenek és adnak, valamint megragadnak minden alkalmat, hogy beszéljenek a férfiegészség fontosságáról.

 • Soma Mamagésa – énekes, előadó
 • Orosz Barbara – színésznő
 • Czutor Zoltán – Belmondo zenekar, zenész
 • Scherer Péter – színész
 • Sport TV műsorvezetői:  Kaplár F. József, Petur András, Ágai Kis András, Matuz Krisztián
 • Harsányi Levente – műsorvezető
 • Tóth Tamás – aranyérmes paralimpikon úszó
 • Imre Géza – olimpikon vívó
 • Bodnár Zsolt – Desperado zenekar, Debrecen Movember kiemelt képviselője
 • Kökény Attila – zenész
 • Bedő Imre – Férfiak Klubja alapítója
 • Gosztonyi Zsolt – szerkesztő-riporter, RTL Klub
 • Bus István – újságíró, a Playboy főszerkesztője
 • Bányász Árpád – újságíró, Sporttime, Sláger Rádió
 • Székely Dávid - sportszerkesztő, riporter, kommentátor(MTVA) 
 • Budapest Wolves csapata
 • Az  A-HÍD OSC – Újbuda  Vízilabda csapata

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!

HIRDETÉS

A Bálint Mars csepp tökmagolaj és kisvirágú füzike kivonata kapható a Bijóban, a férfi egészségvédelemért

Kapcsolódó alternatív és kiegészítő gyógymódok: