Online pszichoterápiával az enyhe depresszió ellen?

Az 'ifightdepression.com' (azaz 'a depresszióval harcolok') internetcímen 2014-ben elindult weboldal afféle segítő és önsegítő eszközként szolgál a depresszió megismerésére, felismerésére és kezelésére. Az webes felületen rengeteg hiteles információ olvasható magáról a betegségről és annak a lehetséges kezelési módjairól, emellett pedig életmódtanácsokat, terapeutalistát, és még egy hangulattesztet is tartalmaz!
Forrás: Higher Perspective
A tartalom, mindamellett hogy közérthető, és teljes, átfogó képet igyekszik adni a betegségről, annak tüneteiről és kezelésének lehetséges módjairól, olyan különösen szemrevaló funkciókat is felvonultat, mint a fejlécben található 'azonnali segítség' link, amelyen keresztül az érintettek felvehetik a kapcsolatot különböző segítő szervezetekkel és szakemberekkel, továbbá lehetőséget biztosít az online nyelvtanulás során már bevált eszközök használatával zajló online pszichoterápiára is.
 
És hogy mit tud még az oldal? Depresszió tesztet! Helyesebben hangulatmérő tesztet, amely segítheti azokat, akik még nem fordultak orvoshoz annak megállapításában, hogy vajon szükségük van-e szakember segítségére "krónikus rosszkedvük"miatt.

Miért lehet fontos tesztelni magunkat?

Mindenekelőtt azért, mert a depresszió, mint betegség, nem azonos holmi elhúzódó rosszkedvvel, és - mint azt idén márciusban láthattuk - súlyos esetben nem csupán visszafordítható öngyilkossági kísérletkékhez, hanem akár olyan katasztrófákhoz is vezethet, a Germanwings lezuhant gépe.
A depresszió Dhalke szerint - és szerintem is amúgy - maga a pokol: fekete lyukként szippantja magába a beteg lelkét és életét. A depressziós beteg számára a jövő reménytelen, kilátástalan és értéktelen, amelytől nem remél gyógyírt boldogtalanságára. Sokszor nem is tudják, valójában mi okozza kilátástalanságukat és szenvedésüket, és nem, az ő problémájuk nem oldható meg pozitív gondolatokkal, mert a depressziós ember számára azok puszta hazugság, s ők bizony nem hajlandók hazudni csak azért, hogy a számukra elviselhetetlen szenvedésben akár egyetlen nappal is tovább dagonyázzanak.
 
Persze a depressziónak sok egyéb, néhol meglehetősen kifinomult formái is vannak. Erről és magáról a betegségről is olvashatunk a honlap Tudnivalók a depresszióról részében.

Életmód és depresszió

A depressziós ember életminősége az életmódon keresztül is jelentősen javítható, nem is beszélve annak a megelőzésben betöltött szerepéről.

Az egészségügyi dolgozók körében ma már sokat emlegetett, mégis oly kevesek által ismert Lalonde-modell szerint például a betegségek kialakulásában és kezelésében az egészségügyi rendszer és a genetikai tényezők mellett kulcsfontosságú, gyakorlatilag magasan a legjelentősebb szerepe az olyan életmód tényezőknek van, mint az egészséges táplálkozás, a környezet és a támogató társas kapcsolatok, de az oldal maga ezek között említi a depresszió szempontjából kiemelt jelentőségű szervezett napirendet, a testmozgást és az egészséges alvási szokásokat. Önsegítő eszköz lehet továbbá a depresszió megelőzésében és kezelésében minden, az egészséget védő és fejlesztő tevékenység, és azt hiszem, ez az a pont, ahol az alternatív és kiegészítő gyógymódok is meglehetősen nagy teret kaphatnak a betegség kezelésében és a gyógyulók támogatásában.

A Lalonde-modellA média felelőssége

A fejlesztők felelős és körültekintő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint az 'Ajánlások a médiának' oldal, amelyen a felelőtlen és szenzációhajhász médiakommunikáció hatására elburjánzó jelenség, az ún. utánzásos öngyilkosság ellen szeretnének fellépni.
Az 'Ajánlások a médiának' oldal ismerteti azokat az irányelveket, intelmeket, kritériumokat, amelyek figyelembevételével az utánzásos öngyilkosság esetek száma csökkenthető  - tehát a média tájékoztatása, hatásának tudatosítása és felelősség-vállalása által a fiatalkorú fenyegetettek és érintettek védelmét is támogatni kívánja.
Alternatív gyógymódok a depresszió kezelésében

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!