"Mindennapi Bajnokaink" - koraszülöttek történeteit zsűrizték

A kezdeti hátrány ledolgozható - A Peter Cerny Alapítvány kihirdette a „Mindennapi Bajnokaink” kampány eredményét

A Peter Cerny Alapítvány közel három évtizedes magyarországi tevékenysége során mintegy 68 000 újszülött mentésében vett részt. A „Mindennapi Bajnokaink" címmel meghirdetett pályázat kertében olyan hajdani koraszülöttek történeteit várta a szervezet, amelyek példát mutathatnak nemcsak a koraszülött társaiknak, hanem a társadalom valamennyi tagjának. A díjak átadásában az esemény védnöke Talmácsi Gábor, MotoGP világbajnok gyorsaságimotor-versenyző segédkezett. Az ünnepélyes díjátadót a Shell Hungary-nek és az Orbico Hungary-nek az örömteli támogatói bejelentése zárta, amely lehetővé teszi, hogy a Peter Cerny Alapítvány mentőautói továbbra is pontosan és biztonságosan eljussanak a rászoruló koraszülöttekhez.

Magyarországon, minden tizedik baba a 37. terhességi hét előtt, vagy 2500gram alatt születik meg, így évente mintegy kilencezer koraszülött jön világra, akik megszületésüket követően hátránnyal kezdik az életüket. Ugyanakkor számos példa azt mutatja, hogy ez a kezdeti hátrány ledolgozható. A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 1989 és 2016 között mintegy 68 000 koraszülött és beteg újszülött mentésében vett részt. A mentésben korábban részesült csecsemők közül sokan már fiatal felnőttek és példamutató, kerek életet élnek.

A „Mindennapi Bajnokaink” program megszületéséről dr. Somogyvári Zsolt főorvos, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője nyitóbeszédében a következőket mondta:

„A modern kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy még inkább élő kapcsolatunk legyen azokkal, akik valamilyen módon érintettek a koraszülöttség témakörében. A legnagyobb közösségi média oldalon, de akár a rendezvényeinken is rengeteg fotó és személyes történet jut el hozzánk arról, hogy a valamikor koraszülött-mentésben részesült babák sikeres, egészséges felnőttekké váltak. Úgy gondoltuk, érdemes erre odafigyelnünk és felhívnunk az érintettek figyelmét, hogy a születéskor elszenvedett hátrány ledolgozható.

A „Mindennapi Bajnokaink” program legfőbb célja, hogy az érintett családok körében tudatosítsuk, hogy van lehetőség arra, hogy a koraszülöttként világra jött babák a későbbiekben sikeres, egészséges életet élhessenek. Szeretnénk a jó példákkal bátorítást adni azoknak a most még esetleg kétségekkel küzdő szülőknek, akiknek koraszülött gyermekeik az elmúlt években részesültek a koraszülött mentésben.” – hangsúlyozza a szakmai vezető.

A program keretében beérkezett pályázatokról az alapítvány weboldalán és közösségi oldalán szavazhattak az olvasók, amelyek közül mindegyik kategóriában a 3 legtöbb szavazatot kapott történetet emelték ki. A beküldött pályázatokra összesen 2002 szavazat érkezett, mivel azonban az összes történet önmagában is egy valóságos csoda, az eseményen minden résztvevőt díjaztak. A díjkiosztó során néhány résztvevő azt is vállalata, hogy személyesen megossza történetét.

A díjak kiosztásában az esemény védnöke Talmácsi Gábor, MotoGP világbajnok gyorsaságimotor-versenyző segédkezett, aki a pályázat kapcsán a következőket mondta:

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés mellé állhatok. Gyorsaságimotor-versenyzőként a precizitás mindig is fontos szerepet játszott az életemben, ezért pontosan tisztában vagyok vele, milyen szakmai hozzáértést, elkötelezettséget és kitartást igényel az, hogy a Peter Cerny Alapítvány által üzemeltett koraszülött mentők egy rendkívül összetett gépezet részeként épségben és biztonságban hozzájuttassák a beteg újszülötteket a megfelelő, sok esetben életmentő kezeléshez. Véleményem szerint a mai rendezvénnyel nem csak az élet akadályait sikerrel vevő gyerekeket, hanem az alapítvány munkatársait - a gépkocsivezetőket, orvosokat, nővéreket - valamint a gyerekek szüleit, családtagjait is díjazzuk, hiszen ők is a mindennapok bajnokai, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg."

Az ünnepélyes díjátadóval és a sikertörténetek megosztásával azonban még nem ért véget az örömteli események sora - a rendezvény az alapítvány támogatóinak, a Shell Hungary-nek és a Shell kenőanyagok importőrének és forgalmazójának az Orbico Hungary-nek a bejelentésével folytatódott.

A Shell Hungary képviseletében Juhász Péter, a Shell kiskereskedelmi üzemeletetési igazgatója ismertette a Peter Cerny Alapítvánnyal való együttműködés kiterjesztését:

"A Shell stratégiájának kiemelt célkitűzése, hogy, ahol üzleti tevékenységet végez szaktudásával és erőforrásaival hozzájáruljon a helyi közösségek jólétéhez. Szorosan együttműködünk a helyi szervezetekkel, hogy feltérképezzük azokat a területeket, ahol innovatív technológiáinkat kamatoztatva segíthetünk és felkarolhatunk egy-egy jó ügyet, mint például Magyarországon a koraszülött mentés kérdését. A Shell a kezdetek óta különböző formákban támogatta a Peter Cerny Alapítvány működését, és ma engem ért az a megtiszteltetés, hogy bejelenthetem: a Shell Hungary fedezi a Peter Cerny Alapítvány összes mentőautójának üzemanyagköltségeit az idei év végéig." - továbbá kiemelte: "A két szervezet megállapodott, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek, hogy új lehetőségeket találjanak a koraszülött ellátás támogatására.”

Ez azonban korántsem volt minden, hiszen az alapítvány az üzemanyag-támogatás mellé a teljes évre elegendő kenőanyagot is kapott. A felajánló Orbico Hungary a teljes mennyiséget le is szállította a sajtótájékoztató helyszínére. A vállalatot képviselő Tamás Tamás, a Shell kenőanyagok üzletágvezetője beszédében hozzátette:

"Az elhivatottság és professzionalizmus, amelyet a Peter Cerny Alapítvány munkájával megtestesít, olyan értékek, amelyeket működése során a Shell és az Orbico is képvisel. Büszkék vagyunk rá, hogy ehhez a munkához mi is hozzátehetjük tudásunkat, lehetővé téve hogy még több koraszülött jusson biztonságban a megfelelő kezeléshez."

További részletekért a "Mindennapi Bajnokaink" pályázattal kapcsolatban, kérem, kattintson ide!

Egy kis ízelítő - A „Mindennapi Bajnokaink’ pályázat néhány kiválasztott személyes története

Az egyik legszívbemarkolóbb ezek közül Fogarasi-Grenczer Andreáé volt, akinek kisfia 26 hétre, 760 grammal sürgősségi császármetszéssel született.

„Minden nehézség, betegség és műtét ellenére bíztam abban, hogy gyermekem képes a regenerálódásra és én képes vagyok az érzelmi biztonságának a fenntartására, mert a fejlődéséhez az én szeretetem a legfontosabb. Minden más ehhez csak kiegészítés. Hosszú gyógytornák, fejlesztések, családi támogatások és a feltétel nélküli elfogadásom vezetett el odáig, hogy gyermekem jelenleg 14 éves, nagyon szép, rendkívül szeretetreméltó, környezetét tisztelő emberré váljon. Ez azért olyan nagy teljesítmény, mert nagyon-nagyon mélyről és messziről kellett elindulnia, hogy ugyanoda érkezzen, ahová hasonló korú társai.”

A Budapesti Műszaki Egyetemre járó, Villamosmérnöki Karon most első éves hallgató, Lakó Bence is „Cerny-s gyerek”, aki 38. hétre, fenyegető oxigénhiányos állapot és anyai toxémia miatt császárral született.

„Bence első 6 éve nekünk, szülőknek nagy kihívás volt, hisz a sok oxigénhiányos állapot miatt mindig aggódtunk, hogy marad-e vissza valami. De már talán az óvodai nagy csoportban "fellélegezhettünk", mert azt mondták, hogy ez a kisfiú nagyon rendben van. Az én nagy Fiamban csak nem olyan régen tudatosult, ha nincs a Peter Cerny Alapítvány, akkor ő most nem ülhetne az egyetemi előadásokon. Mi szülők ezt már rég tudtuk! Nekem és az egész Családnak- Ő, a mindennapi bajnokunk!” – mesélte Bence édesanyja, Lakóné Oláh Anita.

Különösen szívmelengető volt az a történet, amely keretében Hibbey Kinga édesanyját, Dr. Komáromi Margitot, a tatabányai Szent Borbála Kórház PIC vezető főorvosát jelölte "bajnokként" a pályázatban.

„Alig emlékszem arra, amikor bevitt először az osztályra. 800 g-os babák, nagyon megérintett. És hogy az ÉN anyukám tesz velük "csodát". A nagyobb kora-gyerekek és szüleik hangosan előreköszöntek neki a boltban. Mindig csak annyit súgtam neki: "Te mindenkit ismersz...”  Aztán ahogy nőttem, egyre jobban láttam a dolgokat. Láttam, hogy ez nem csupán egyszerű "csodatétel" Azt, hogy Anya nem csak gyógyít. Anya segít, szeret, óv, véd. És nemcsak otthon minket, hanem bent a PIC-en is. Nemcsak a babákkal bánik így. A szülőkkel és a lelkükkel is. Egyszóval varázsol. Idézőjel nélkül.” A főorvosnő munkáját egy különdíjjal ismerte el az alapítvány.

Az alapítványról

A „Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért” (PCA) közhasznú szervezet, közel három évtizedes tevékenysége során, a közép-magyarországi régió 7 megyéjében, kb. 4 millió lakosnak biztosítja a koraszülöttek és a beteg újszülöttek mentését, őrzött szállítását. A koraszülött intenzív osztályos ellátás helyszínre telepítésére kifejlesztett rendszer – a „cernys know-how” – nemzetközi tapasztalatokat és hazai megoldásokat ötvözve segíti a koraszülöttek életben maradását és minőségi túlélését. A PCA tevékenysége nemcsak a korszerű kora- újszülött transzportot biztosítja, hanem lefedi a kritikus állapotú neonatológiai betegek kórházi-szülőszobai ellátásának segítését, az intézeten kívüli szülések támogatását, a kórházból már hazaadott, 6kg-60cm alatti kiscsecsemők mentését, sürgősségi ellátását, sőt a koraszülött vakság megelőzésének tevőleges segítését is.

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot, ahol egyébként ebből az interjúból is készült egy rövid összefoglaló