Megtévesztő közleményt tettek közzé BBC bőrrákkutatással foglalkozó cikkéről

1/2 oldal | lapozás a 2/2 oldalra

Első pillantásra, amikor megláttam ezt a cikket, átfutott az agyamon: NANE! Már az MTI-n is megjelentek az ellenőrizhetetlen eredetű egészségügyi kamucikkek, és mindenféle kutatási eredményekre hivatkoznak, de úgy tűnik, hogy az a természetazonos gyanakvás, amelyet az alternatív egészségügy pletykalapjai és kétes hírű blogjai az elmúlt egy év kutatómunkája során nem csupán elültettek, hanem pokoli mélységig ivódva alaposan el is mélyítettek bennem, ezúttal alaptalannak bizonyult.

Forrás: BBC

Haha, jön a következő pofon, tudniillik a szóban forgó MTI közlemény feldolgozása itt, a Minden OK blogon úgy kezdődik majd, hogy "brit tudósok"... merthogy Londonban való a hír: a British Journal of Dermatology című folyóiratban tanulmányt közöltek, amelyben szerint a melanoma, azaz a rosszindulatú bőrrák kialakulásának kockázatára következtetni lehet a karon található anyajegyek számából. Helyesebben a páciensen található összes anyajegy számából, de ezt még tovább is merték egyszerűsíteni, mert azt is megfigyelték, hogy a jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt a kockázata, hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön.jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek pedig nagyobb valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén, ami azt jelenti, hogy esetükben a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata.

A következő videóban Michelle Robert beszélget a BBC riporterével a karján található anyajegyekről, mint a melanoma kialakulásának kockázatára utaló lehetséges jelről:

 

A vizsgálatot először egy 3000 fős női ikerpárokból álló mintán végezték 8 teljes éven keresztül, majd egy 400 melanómás nő és férfi alkotta csoporton folytatták megfigyeléseiket.

Figyelem, ez még nem minden!

Most akkor fogadjunk, hogy mindenki elővette a bal karját és megszámolta az anyajegyeit, ugye? :D Haha, én is! Mert ilyen az ember ;) (Nekem amúgy 13! :P)

 

 

"...attól, hogy több anyajegyed van még nem leszel rákos!"

Hogy mi is a baj a legtöbb ilyen egészségügyi kutatási témában írott cikkel, és miért borsódzik tőlük a hátam már akkor, amikor meglátom a címüket? Ugyanazért, amiért TV-m sincsen és újságot sem olvasok, ha nem muszáj: azért, mert szenzációhajhász és felelőtlenül egyoldalú. A mai sikeres újságíró már nem egy objektív hír- és tényszolgáltatóként működik, hanem figyelemfelkeltő és lehetőleg már címében is erős érzelmeket generáló cikkeket kell írnia, mert azért fizet a hirdető, ha jönnek a népek, és a népek pedig arra jönnek. Az intelligensebbje talán másra is, de mondjuk ki, többnyire egy ilyenre mindenki harap!

A fenti kutatás fordítója és a közlemény megírója például úgy tűnik, igen nagyvonalúan átsiklott azon tény fölött, hogy ő most egy tudományos cikk publikációjából emel át részleteket, ezért aztán illene még a szokásosnál is objektívebbnek lenni. Mindenképpen felróható hibájaként, hogy a magyar nyelvű közlemény mintegy "elfelejtette" megemlíteni, hogy az, hogy valakinek hány anyajegye van, legfeljebb óvatosságra adhat okot, nem pedig rákra predesztinálja a pöttyös karú embereket. A daganatos megbetegedések általában olyan, az egyének saját életmódja, öröklött és tanult testi és lelki tényezői, valamint az őt ért környezeti hatások összességének következményei, amelyet nem lehet prognosztizálni hét vagy tizenegy jobbkari anyajeggyel! Az emberek egész életét átfogó hatásokról beszélünk hát, nem pedig 7 vagy 11 alkari pöttyről meg bőrtípusról.

Minden ráknak megvannak a maga hajlamosító tényezői - a bőrráké a napfény és a bőrtípus (Forrás: BBC)

Minden ráknak megvannak a maga hajlamosító tényezői - nem meglepő, hogy a bőrráké a bőrön keresendő, és ha ez éppen az anyajegyek számával függ össze, hát örülök, hogy ez kiderült. De az eredeti cikkben már az annak szerves részét képező videó legelső percében elmondják: attól, hogy több anyajegyed van még nem leszel feltétlenül rákos! Kell még hozzá a napfény, meg akár egy, a helytelen táplálkozás, rossz egészségtelen szokások, a stressz vagy más életmódbeli hibák miatt legyengült immunrendszer, és ki tudja még mi minden!

A bőrtípus nem más, mint egyszerű genetikai hajlam, annak szerepe pedig egy betegség kialakulásában a Lalonde modell szerint mindösszesen 27%!

A teljes, eredeti cikk inkább tekinthető egyértelmű, tiszta tájékoztatás, az újságíró alaposan körüljárta a témát, mégpedig a kutatókkal karöltve, és inkább csak arról beszélt, hogy érdemes tudatában lenni hajlamunknak. Azt hiszem, az eredeti anyag megér egy tartalomhű feldolgozást, ezért a Minden OK most ezt megetette - erről és a bőrrák kialakulását megelőző és az azt jeltő első tünetekről a cikk következő oldalán olvashat.

Felhasznált források: MTI és BBC health

***
Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!