Megdöbbentő és szívszorító történetek a rákról

2015. december 20-án Budapesten mutatták be a Félsz a vihartól? című interjúkötetet. Az Életjelek projekt keretében megjelenő könyv nyolc rákbetegségben érintett nő történetét meséli el annak írója, Földvári Barbara kulturális antropológus tollán keresztül.

A Földvári Barbara - Dallos Csaba szerző páros méltán váltak a magyar média rákbetegség kapcsán fel-felemlegetett alakjaivá a Fontos vagyok! dokumentumfilm forgatásáak megkezdését követőn. Ennek bemutatását 2016 tavaszára tervezik. Az interjú kötetben is szoros volt a pár közötti együttműködés, ám Dallos Csaba ezúttal nem dokumentumfilm rendező-operatőrelént, hanem fotósként segítette az alkotó folyamatot, illetve a könyv borítóterve is az ő kezének munkája.

A Félsz a vihartól? interjúkötet célja, hogy a hiteles, szakemberektől származó információkat, személyes, megélt történetekkel ötvözve nyújtson segítséget mindazoknak, akik közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerültek a rákbetegséggel. Mindemellett a könyv olvasmányos, intim történetei a szerző szándéka szerint alkalmasak lesznek arra, hogy rombolják a riasztó, rákbetegséget övező tévhiteket, hiszen az információhiány a legalattomosabb táplálója az előítéleteknek. Arra készteti az olvasóit, hogy a bensőséges, őszinte történetek hatására megvizsgálják saját életüket és megfogalmazzák a saját kérdéseiket, amelyek megválaszolása során közelebb kerülhetnek valódi önmagukhoz.

A Félsz a vihartól? interjúkötet mindazoknak szól, akik elég bátrak ahhoz, hogy hétköznapi valóságra, mint a varázslat forrására tekintsenek és kíváncsiak nyolc csodálatos, inspiráló nő életének történetére, aminek egy fejezete a rákbetegségük volt.

Szeretném, hogy Te, aki olvasod ezt a könyvet, akár csak pillanatokra is, de érezd úgy, hogy nem vagy egyedül. Elképzelem, ahogy kézbe veszed a könyvet. Végigsimítasz a borítón és mohón beleszagolsz a ropogós oldalak közepébe. Olvasod a mondatokat, nevetsz majd, talán lesznek szavak, amik örökre beléd égnek, talán lesznek sorok, amik nem tetszenek majd. Talán megharagszol, talán elszomorodsz, talán hálás leszel. 

A nők, akik a sorok közül szólnak hozzád, mind figyelnek rád. Mióta nem pihented ki magad? Volt ma néhány perced, amit azzal töltöttél, ami igazán fontos neked? Szereted az életedet? Finomat ettél ebédre? Elmondtad neki, hogy szereted? Miket szeretsz csinálni? Odafigyelsz magadra? 

Nincs végtelen időd. Sosem késő másként dönteni és elindulni önmagad felé.

A könyv 2015. december 17-én jelent meg, és kizárólag az Életjelek projekt weboldalán érhető el.

Az Életjelek projektről

Az Életjelek projekt egy olyan újszerű, komplex kommunikációs csatorna-hálózat létrehozását tűzte ki céljául, amelyen keresztül tabuk nélküli párbeszédek jöhetnek létre a rákbetegségről, annak mindennapi megéléséről, az aprónak tűnő gyakorlati tapasztalásoktól kezdve az életleckéket jelentő fordulópontokig.

Az eredetileg a Fontos vagyok! dokumentumfilm forgatásával 2014 nyarán induló projekt Földvári Barbara kulturális antropológus kezdeményezése, és rákbetegségben érintett emberek személyes történeteit dolgozza fel mélyinterjúk formájában. A film rendező-operatőre dr. Dallos Csaba dokumentumfilm készítő, a Miskolci Egyetem adjunktusa. A projekthez 2015 őszén csatlakozott dr. Kovács Kata jogász, közgazdász és Ménesi László egészségügyi informatikával, infokommunikációs szolgáltatásokkal foglalkozó szakember, és az így kialakult alkotói négyes együtt álmodta meg az Életjelek projektet, amely dokumentumfilmes eszközökkel, a mai és a jövőbeli tartalomfogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva hivatott közvetlen, hiteles, intim kapcsolatot kialakítani az ebben a szenzitív témában érintett emberek között.

Az Életjelek projekt keretében immár elkészült az Élni és nem félni kisfilm, valamint a 2015. december 17-én megjelenő Félsz a vihartól? könyv. A Fontos vagyok! dokumentumfilm bemutatóját a készítők 2016 tavaszára tervezik.