Lélek és lélegzés

A cikk szerzője szuszogó vendégbloggerünk, Nemes Mihály

Egy levegőre el sem lehet mondani, mennyi minden kapcsolódik a légzéshez a fizikai jó közérzettől a lelki békénkig – nem véletlenül írták régen a levegővételt úgy, hogy lélekzés. Hosszú lista az is, hogy hány különféle módon beszél légzéstechnikáról gyógytornász, jógaoktató, tüdő-szakorvos, természetgyógyász, sportorvos, fitneszedző, énektanár, logopédus, úszóedző, sportpedagógus, relaxációs módszereket tanító szakember…

És ha egy kicsit odafigyelünk, rájövünk, hogy nagy részben ugyanazt mondják, csak más nyelvezettel és más hangsúlyokkal. Amiből az a meglepő következtetés adódik, hogy tüdőbeteg is tanulhat hasznos dolgokat egy sportolótól és a sportoló is egy jóga-mestertől; csak éppen nyitottnak kell lenni. A rehabilitációs légzőtornákban, jógagyakorlatokban, erősítő légzőtornákban, speciális relaxációs technikákban nagyon sok a közös elem.

Született egy blog, a Szuszogóblog, leírása szerint asztmásoknak, COPD-seknek és egyéb roggyant tüdejûeknek, a tüdőbetegségek és elsősorban a COPD apropóján. A kezdőlökést az adta, hogy én is ebben a betegségben szenvedek és elkezdtem kutatni az interneten légzőgyakorlatok, gyógytornák, sportolási lehetőségek után; rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan nagyon könnyű dolog magyar nyelvű leírásokat és főleg oktató videókat találni ebben a témában. Elhatároztam, hogy összegyűjtök nekem hasznosnak látszó dolgokat, hogy más könnyebben megtalálja őket és leírom a kalandjaimat betegséggel, sportolással, újrakezdésekkel kapcsolatban. És a segédeszközöket is leírtam, melyeket kipróbáltam vagy a leírásokból hasznosnak tűntek.

Miközben írtam, egyre világosabbá vált, hogy nemcsak a tüdő- és szívbetegek közül nincsenek sokan tudatában a légzőtornák és a mindennapi élet során használt légzéstechnika jó hatásainak, hanem úgy általában rengetegen.

 

  • Az átlagos, kicsit túlsúlyos, idősödő ember, aki elkezdene sportolni, de abbahagyja, mert nem jól veszi a levegőt és egy pillanat alatt kifullad.
  • A gyerek, akinek testnevelés órán sokmindent megtanítanak, de a légzéstechnikát tipikusan nem, aztán ha magától nem jön rá, hogy kell csinálni, akkor a második félidőben már sosem éri utol a labdát. Nem fogja szeretni a focit.
  • Az öreg, akinek nagyon nehezére esik fölmennie a lépcsőn, pedig az izmai bírnák, csak éppen kapkodva szedi a levegőt.

És még sokan mások…

Visszakanyarodnék a címhez: lélek és lélegzés. Az én fejemben nemcsak azért kapcsolódnak ezek össze, mert légzőgyakorlatokkal meg tudjuk nyugtatni a lelkünket is, hanem mert a sportolás nagyon sok tüdőbetegen rengeteget segít, de nem könnyű elsajátítani a mikéntjét és a technikai trükkök a tudásnak csak egészen kis részét teszik ki. A többi a lélek, a lélektan. Hogy miként ne hajtsuk túl magunkat, hogyan ismerjük ki a saját adottságainkat, hogyan kezdjük újra az egészet a szükségszerűen bekövetkező abbahagyások után, hogyan legyünk nagyon türelmesek, megértőek és mégis makacsok beteg rokonainkkal és barátainkkal.

Szeretnék sokat tanulni másoktól és jó lenne minél több érdeklődővel megosztani a tapasztalataimat. Nagyon jó lenne egy fórum, ahol betegek, orvosok, egészséges emberek ötleteket és lelkesedést adnának egymásnak.

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!

Kapcsolódó alternatív és kiegészítő gyógymódok: