Hogyan gyógyítható nagyböjttel az ételintolerancia?

Néhány héttel ezelőtt kitört a nagyböjt, és nagy örömmel látom, hogy tele is van böjti tippekkel a sajtó. A publikált cikkek között azonban viszonylag keveset találni, amely olyan releváns és tudományosan is elismert forrásra támaszkodik, amely támogatná a böjtkúrának, mint módszernek az elismertségét, és népszerűsítené a szakszerű és biztonságos böjtölést. Még szerencse, hogy a MAPPET (Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság) beállt idén a böjtöltetők sorába...

A MAPPET cikkében elmondta, hogy diétába nagyböjt idején is csak úgy szabad fogni, ha biztosítjuk, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson, amely számomra kissé ellentmondásosan hangzott, hiszen sokak szerint a böjt lényege, hogy lehetőség szerint a fogyasztásunk a nullához közelít. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagyböjt eredetileg nem csupán az egészségről és a testi megtisztulásról szólt, hanem jelentő lelki tartalom rejlik mögötte, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a elmondást is alternatívan értelmezzük, és megállapítsuk: mindegy, hogy milyen lemondást ajánlunk fel kvázi áldozatként a böjt alatt, amíg az az életet szolgálja.

Mit is mond a MAPPET az étel-intoleranciáról?

A gasztroenterológusok szerint ételintolerancia tipikusan olyan betegség, amelyre egyedül a diéta hozhat megoldást. Sokan kezelik évek óta magukat különféle tüneti gyógyszerekkel puffadás, emésztési vagy székelési gondok, hasfájás, fáradékonyság, fejfájás vagy éppen ekcéma miatt, pedig egy okosan összeállított böjti étrenddel néhány hét alatt megszabadulhatnának az ételintolerancia okozta panaszaiktól – persze az első lépés annak a felismerése, hogy ételintolerancia okozza a bajokat.

A diéta az egyetlen gyógymód, ha valakinek ételintoleranciája van, azaz a szervezete ellenanyag-termeléssel reagál egyes ételek, alapanyagok elfogyasztására. Sokan éveken át nem jönnek rá, hogy a puffadás, a gyomorpanaszok, a rendszeres székrekedés vagy hasmenés, az ekcéma, a fáradékonyság, akár gyerekek esetében is a hasfájás, a fejfájás vagy az étvágytalanság hátterében ételintolerancia állhat. Ennek okát dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos abban látja, hogy a betegség csak az utóbbi években került a figyelem fókuszába, ezért sokszor még a háziorvosok vagy a szakorvosok sem gondolnak rá, hogy betegeik makacs, szervi elváltozással nem járó tüneteit ételintolerancia is okozhatja.

"Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, a két betegség alapvetően különbözik egymástól" – magyarázza Takáts Alajos. "Amíg az ételallergia azonnali immunválaszt vált ki, s rögtön rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, az ételintolerancia tünetei lassabban jelentkeznek. Az elfogyasztott étel mennyiségének függvényében előfordulhat, hogy csak órák vagy egy-két nap elteltével jelentkeznek panaszok, ezért a betegben már fel sem merül, hogy gondjait a tegnapi ebéd valamelyik összetevője okozhatja. Emiatt nehéz a tapasztalati úton történő beazonosítása az érzékenységet kiváltó ételeknek" – folytatja a főorvos.

Ahogyan viszont az ételallergia kimutatására léteznek vizsgálatok, úgy az egyes alapanyagokra – zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra, tejtermékekre, húsokra, fűszerekre – lebontva a vérből az ételintolerancia is kimutatható.

"Divatos diéták követése helyett érdemes szakemberhez fordulni, dietetikussal konzultálni arról, hogyan lehet átalakítani az étrendet, máskülönben az egyoldalú vagy elégtelen táplálkozás miatt hiánytünetek is jelentkezhetnek. Az ételintoleranciára tehát nem általános böjt a megoldás, hanem személyre szabott diéta. Más tekintetben egészséges gyerekekről vagy sportolókról is nem ritkán kiderül: hasfájásuk, bőrproblémáik, kialvatlanságuk, rossz közérzetük hátterében ételintolerancia áll. Esetükben még nagyobb kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy ha abból alapvető élelmiszereket, gabonákat, tejtermékeket, tojást, netán zöldségféléket vagy – ritkábban – húsféléket ki kell hagyni, a megvont tápanyagokat megfelelően pótolni lehessen" – fogalmaz Takáts Alajos.

A főorvos tapasztalata szerint néhány hetes diéta után már érezhető lehet a változás, s az ételintolerancia okozta, akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszer nélkül megszűnhetnek.

Forrás: MAPPET 2015.02.26.

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!

Kapcsolódó alternatív és kiegészítő gyógymódok: