Háromszázszor édesebb, mint a hagyományos cukor

Sztívia, az ismeretlen csodanövény - a Debreceni Egyetemen is vizsgálják a növény élettani hatásait 

A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Apró fehér virágai ősszel nyílnak, de a zöld levelei miatt értékes igazán. A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül hat jótékonyan az egészségre. Gyakorlatilag nincs benne kalória, ezért nem hizlal, és a fogszuvasodást sem okoz. A vércukorszintre nincs hatása, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen, javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stabilizálja a vérnyomást, májvédő és gyulladásgátló hatása van, illetve semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozott méreganyagokat. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, hatóanyagait a DE Bio- és Környezetenergetikai Intézetben is vizsgálják - tudatta közleményében az egyetem a honlapján.
A sztíviát a világ különböző részein használják főzésnél, vagy ételek és italok édesítésére. A Debreceni Egyetem közreműködésével létrejövő fejlesztéseknek köszönhetően több olyan termék kerül hamarosan az üzletekbe, melyekben nem érezhető a növény egyébként kesernyés utóíze. A sztíviával édesített túrórudi, és a cukorbetegeknek ajánlott üdítőital mellett egy olyan teacsalád is forgalomba kerül, amely már a filterben tartalmazza a növény leveleit, így a teát nem kell külön ízesíteni.
 A növény leginkább Japánban és Dél-Amerikában használják, sok helyen azonban korlátozott a forgalmazása. Az Európai Unió 2011 novemberében engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát. Magyarországon egyelőre csak néhány hektáron termesztik. A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálatok alátámasztják, hogy a hazai termőföldek is alkalmasak a sztívia termesztésére, így várhatóan egyre több gazdálkodó lát majd lehetőséget benne.

(Forrás: Debreceni Egyetem; 2014-06-18 15:59)