Előzd meg a méhnyakrákot!

Lassan közeledik a szeptember, és ismét szülők ezrei gondolkodnak el azon, hogy vajon igénybe vegyék-e az ingyenes HPV elleni védőoltás lehetőségét hetedikes korú lányaik számára. Ezzel kapcsolatban szeretnék a Minden OK nevében néhány szóban állásfoglalni, és röviden összefoglalni, hogy a HPV vírus fertőzésen túl milyen olyan kockázati tényezők vannak, amely a rák illetve a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszhatnak.

Forrás: Pixabay

Először is szeretném leszögezni, hogy a forgalomba hozható és klinikai vizsgálatok során már alaposan letesztelt védőoltások a tapasztalatok szerint szinte tökéletesen ártalmatlanok, és egyáltalán senkit sem kellene elriasztania a védőoltás lehetőségétől azok az interneten terjedő rémhíreknek, melyek szerint a lányok megbetegedhetnak vagy meghalhatnak a védőoltás beadásának következményeként, esetleg meddővé válhatnak. Ez egyáltalán nem igaz, ahogy az az elképzelés sem, hogy ha egy kismama HPV ertőzött, akkor a gyermeke is HPV ferzősöttként fog megszületni. Az egy másik vírus: a HIV, azaz az aids betegség okozója.

Az a kérdés azonban valóban elgondolkodtató, hogy vajon valóban szükséges-e, valóban életet menthet-e egy ilyen oltás? Ezzel kapcsolatban velem (Győrffy Éva életmódbloggerrel) a Jazzy rádióban hamarosan hallható lesz egy interjú, amelyben részletesen kifejtem a véleményemet az oltással kapcsolatban.

Mi ellen és hogyan véd a HPV oltás?

Valóban igaz, hogy a méhnyakrákos megbetegedések többségénél kimutathatóan jelen van a HPV vírus, léteznek azonban HPV negatív típusai is a méhnyakráknak, és ezek ellen a védőoltás nem véd. Nem jelent védelmet továbbá azokkal a kevésbé gyakori HPV törzsekkel szemben, amelyekre a védőoltások hatása nem terjed ki. (A Silgard nevű védoltás hatása mindösszesen négy HPV törzs ellen jelent védelmet, amely törzseket a 6, 11, 16 és 18 számokkal jelölnek. Ezek közül kettő magas kockázatú: a 16 és a 18-as, amelyek ellen a Cervarix szintén védelmet jelent).

Létezik továbbá egy 9 komponensű oltás is, amely immár Magyarországon is elérhető, és további 5, a méhnyakrák szmpontjából amgas kockázatú HPV vírustörzzsel szemben is védelmet jelent (31, 33, 45, 52 és 58), de nem tudom, hogy ez is elérhető-e már  alányok számára térítésmentesen.

Az Európában leggyakoribb magas kockázatú HPV fertőzések ellen tehát védelmet jelent az oltás, de még így is csupán a méhnyakrákos megbetegedések 90%-át sikerülhet a statisztikák szerint megelőzni.

Feltétlenül szükség van-e HPV oltásra?

Arra a kérdésre, hogy feltétlenül szükség van-e a védőoltás beadatására a méhnyakrák megelőzéséhez pedig a válasz egyértelműen nem - nem véletlen, hogy az oltás nem szerepel a kötelező oltások listáján. Egyszerűen azért nem, mert a HPV fertőzésből nem lesz szükségszerűen méhnyakrák - ezt mutatja az a tény is, hogy a szexuálisan aktív nők 80%-a életében legalább egyszer átesik HPV fertőzésen, mégsem lesz mind a 80% méhnyakrákos. Egyszerűen azért, mert ez a vírus önmagában véve nem halálos, az immunrendszer képes leküzdeni a HPV vírust.

Óvszer - az ellen nem véd!

Sokan kételkednek az oltás szükségességében, mert úgy gondolják, hogy az óvszer használata elegendő, illetve sokan arra hivatkoznak, hogy inkább a férfiaknak kellene az oltást megkapniuk. Ők nem tudják, hogy a HPV vírus más nemi betegségekkel és a HIV vírussal ellentétben nem a testnedvekkel terjed, hanem a bőrfelületek érintkezésével és számos más úton is, akár puszta érintéssel vagy uszodavízzel is. Ezért a nők teljes HPV védelmét a fent felsorolt törzsekkel szemben valóban csak az oltás képes biztosítani.

Mi az, amit az oltóanyagot támogatók nem mondanak el?

Nem mondják el például, hogy annyira fiatal a vakcina, hogy még senki sem tudja, hogy vajon életreszóló védelmet jelent-e majd leányaink számára - a betegtájékoztató szerint ennek kiderítése még további kutatást igényel.

Illetve azt is gyakran elfelejtik megemlíteni a legtöbben, amikor a méhnyakrák megelőzéséről beszélnek, hogy a daganatos megbetegedések megelőzésében nem csupán védőoltások jelenthetnek segítséget. Teljességgel egyelőre úgy tűnik, hogy lehetetlen kizárni a daganatos megbetegedések lehetőségét, hiszen életünk minden egyes pillanatában születnek a szervezetünkben ráksejtek, amelyek elszaporodása ellen az immunrendszerünk jelent számunkra állandó védelmet. Ahhoz, hogy a rák kialakulásának lehetőségét minimalizáljuk, életünk szinte minden területén érdemes figyelmez szentelnünk egyfajta egészséges egyensúlynak. Ezt támasztja alá többek között a Dr. Balaicza Erika Biológiai belgyógyász főorvos írása a www.rakellen.hu oldalon 2014-ben:

"Az alábbi táblázatban szereplő eljárások nemcsak a daganatképződés megakadályozásában, hanem a citosztatikus és sugárterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentésében, illetve az általános állapot és az életkilátások jelentős fokú javításában is szerepet játszanak. Tekintve, hogy a daganat keletkezése multifaktoriális (soktényezős), a gyógyításnak is sokoldalúnak kell lennie, és az egész embert - nemcsak a beteg szervet - kell megcéloznia."

(Forrás: Dr. Balaicza Erika Biológiai belgyógyász főorvos (Biológiai daganatkezelés, homeopátia, neurálterápia, böjtkúra, életmód-tanácsadás, fitoterápia) Daganatkezelés)

Daganatos megbetegedések kialakulásának és kiújulásának kockázati tényezői:

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!

Hirdetés

 

Kapcsolódó alternatív és kiegészítő gyógymódok: