A bőrrák még mindig nem játék!

A melanóma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet!

A bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet - közölte Balatoni Tímea onkológus és bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Bőrrák kialakulásának kockázata csökkenthető: egyszerűen nem kell leégni!

Elmondása szerint hogy a melanóma előfordulási gyakorisága nagymértékben növekszik: évről évre három-nyolc százalékkal több új daganatot diagnosztizálnak. A rák más formáival ellentétben a betegség a fiatalokat is érinti - hangsúlyozta, hozzátéve: a melanóma kialakulását általában egy hirtelen megváltozott vagy újonnan keletkező sokszínű anyajegy jelzi.

Ilyen elváltozás észlelése esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis az időben felismert melanóma egyszerű sebészeti eljárással gyógyítható. Ha azonban a daganat eléri a bőr azon mélységét, ahol már vér- és nyirokerek is találhatóak, akkor nagyon gyorsan eláraszthatják a testet a kóros sejtek, amelyek megtapadnak és szaporodni kezdenek a különböző szövetekben, ezek a távoli áttétek pedig ma is nehezen kezelhetőek.

Balatoni Tímea tájékoztatása szerint az egyetlen olyan tényező, amellyel a melanóma egyértelmű statisztikai összefüggést mutat, a napégések száma.

Az onkológus a betegség gyógyításában elért új felfedezésről is beszélt: izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a melanóma áttéteket képez a szervezetben, és két olyan vegyületet is találtak, amely képes meggátolni a folyamatot. Azt mondta, hogy bár az eredmény nem teljesen új, a kór elleni hatékonyabb védekezést tehet lehetővé.

Persze nem kell megvárni, hogy melanománk legyen! A melanoma megelőzéséért is tehetünk viszonylag sokat pusztán azzal, ha elővigyázatosan napozunk és figyelemmel kisérjük bőrünk változásait, különös tekintettel a magas kockázatúank tekinthető (szabálytalan fomájú, nem születéstől fogva jelen lévő, nem egyenletes felületű, nem szőrös) anyajegyekre.

3 alapvető tanács, amivel a bőrrák kialakulásának valószínűsége köztudottan csökkenthető

  1. Óvatosan a nappal! Ne tartózkodjunk a napon 11:00 és 14:00 óra között!
  2. Használjunk fényvédő krémet a fenti intervallumon túli időszakban is!
  3. Járjunk el évente egyszer anyajegy szűrésre!

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot!